Shopping Cart

Зимна слънцезащита?! Нуждае ли се кожата?

Слънцето озарява дните ни, храни ни с така нужния ни витамин D, сгрява телата и сърцата ни.  В същото време, дори и през зимата неговите лъчи имат силата да навредят на кожата ни трайно, а понякога и сериозно. Заради това е доказано необходимо да ползваме зимна слънцезащита.

Зина слънцезащита

Важно ли е да ползваме зимна слънцезащита и как UV лъчите влияят на кожата ни.

Съществуват три основни вида ултравиолетови лъчи от слънцето: UVA, UVB и UVC.  

UVA навлизат в дълбочина в кожата ни и причиняват бръчките и по-трайните щети. Те подпомагат  проникването на свободните радикали, които са виновни за ускоряването на процесите на стареене. UVB лъчите са по-повърхности и причиняват изгарянията и червения цвят.  UVC лъчи не влияят на кожата ни, защото ги спира озоновия слой.

Слънцето и кожата ни през зимата

Често, през зимата сме склонни да пренебрегнем слънцезащитата, но вече е общоприет и доказан факт, че това е изключително погрешно. Силата на UVB лъчите може и да намалява, но UVA лъчите не се влияят от промените в температурите и преминават свободно през облаците, като въздействието им се засилва, когато се отразят в тях.  Влиянието на UV лъчите нараства, колкото по-високо се качваме в планината. На 3000 м. н. в. сме изложени на поне 50% повече UV лъчи, отколкото на брега на морето, а снегът може да увеличи силата им с до 80%. Лъчите често рефлектират напред-назад между облаците и снега. Затова можем да изгорим на необичайни места, например под брадичката или на ушите. 

Метаболизмът ни през зимата е по-бавен, съответно се забавят и способностите на кожата да се възстановява. Затова дерматологичните асоциации по света препоръчват използване на зимна слънцезащита с минимален фактор SPF30.

Излагането на слънце, дори и по само няколко минути на ден води до забележими промени в структурата на кожата, като:

  • Видими вени
  • Загрубяване
  • Петна и хиперпигментация
  • Сухота и липса на жизненост
  • Обезцветяване
  • Провисване и околоочни торбички
  • Фини линии и бръчки

Зимна слънцезащита и как да предпазим кожата си от изгаряне през зимата

Няма безопасен тен. Ако кожата потъмнява, това означава, че клетките се травмират, дори да нямаме следи от зачервяване или белене. Потъмняването е следствие от механизма на кожата да се защити от лъчите, които вредят на живите клетки, затова и слънцезащитата трябва да е постоянен процес. Ето някои неща, които е добре да знаем:

Зимните условия премахват по-бързо слънцезащитата. Снегът и вятърът намаляват ефективността ѝ по-бързо дори от водата. Затова през зимата едно намазване сутринта е съвсем недостатъчно.

Внимавайте с потенето. Нанасяйте слънцезащитата редовно и поне 30 минути преди да се изложите на слънце. Ако сте навън през целия ден, използвайте минимум фактор SPF30 и се уверете, че кремът е попил добре.

Наблюдавайте петната по кожата си. Внимавайте за загрубяла и зачервена кожа, за промяна в бенките или разрушени кръвоносни съдове по лицето. Те са сигнал за нуждата на кожата от спешни мерки за защита. 

Не се събличайте голи. Дрехите са изключителна добра бариера срещу UV лъчите, а и е лесно да не ги събличаме, когато е студено.

Пазете устните си. Изгоряла и изпръхнала уста! Не, благодаря! Спасете устните си, като използвате мазни балсами за устни с висок SPF.

Яжте, за да не изгорите. Листните зеленчуци, чушките, тиквата, боровинките и доматите ще ни заредят с антиоксиданти и ще помогнат на тялото да се пребори със свободните радикали и щетите от зимното слънце. Избягвайте мазните меса, млечните продукти, простите въглехидрати, бялата захар и преработените храни, които задълбочават вредните за кожата процеси. 

Използвайте интернет. Съществуват редица свободни сайтове и приложения, които индексират интензитета на UV лъчението. Чрез тях можем да проверяваме доколко опасно е слънцето в съответния ден и да изберем подходящата зимна слънцезащита.

Каква слънцезащита да изберем

Изборът на слънцезащитни продукти е много голям и често е трудно да изберем подходящия за нас. Идеалният зимен слънцезащитен крем ще ни предпази от UVB и UVA лъчите, от свободните радикали и ще съдържа активни съставки, които подсилват възможностите на кожата за възстановяване.

  • Използвайте крем със съставка – физически стопер на лъчите, като напр. титаниев двуокис или с цинков окис. Този вид филтри се нанасят по-трудно, но предлага ефективна защита. Когато в кремът ви има добра комбинация от физични и химични филтри, това ви осигурява по цялостна защита, а в същото време не е така труден за нанасяне.
  • Ако ще прекарате много време на слънце, на снега и високо в планината изберете крем с фактор най-малко SPF30. 
  • Ако кожата ви е нормална или суха, наблегнете на продуктите на мастна основа. По-леките лосиони и спрейове са за мазна и комбинирана кожа. 
зимна слънцезащита
Научете повече